Fogyasztói tájékoztató

A Magyar Pékszövetség

Ma már sajnos nem mondható el, hogy a hazánkban kapható kenyér egyértelműen magyar kenyér. Külföldi cégek ontják magukból a pékárut, sokszor nem is tudja a vásárló, hogy külföldi céget gyarapít. A szomszédos Ausztriában elképzelhetetlen lenne, hogy egy külföldi pék ne menjen tönkre nagyon rövid idő alatt.

A Magyar Pékség védjegyprogram segít a fogyasztónak eligazodni a piacon. Tudja, hol lehet magyar búzából, magyar munkaerővel készült magyar kenyeret kapni. A jó minőségű magyar kenyér vásárlásával a fogyasztó hozzájárul hazánk gazdaságának élénkítéséhez, munkahelyek teremtéséhez, magyar családok megélhetéséhez.

Az Arbasüt Kft. és az Európa Pék Kft. cégcsoportja büszke arra, hogy a Magyar Pékszövetség oszlopos tagja.

Hogyan tároljuk a kenyeret otthon?

Ha papírzacskóban vásárolta a kenyeret, még aznap tegye bele a papírzacskóval együtt egy műanyag zacskóba! A papír felszívja a nedvességet és sokáig frissen tartja a kenyeret. Közvetlenül a műanyag zacskóban is tárolható kenyér, amíg a zacskóban nem gyűlik fel a nedvesség. Ha ez történt, hagyja a kenyeret szabadon levegőzni egy időre, és szárítsa vagy cserélje ki a zacskóját!

A kenyér a legjobban szobahőmérsékleten áll el. Hűtőben is sokáig tartható, de az íze és az állaga gyorsan romlik. Ha nem tudja elég gyorsan elfogyasztani, érdemes lefagyasztani megfelelően felporciózva vagy szeletelve. Fagyasztóban a kenyér 2-3 hónapig eláll, és az egyszerre elfogyasztható mennyiség gyorsan kiolvad. Gyors kiolvasztáshoz használható kenyérpirító vagy sütő is, ahová a kenyérszeletek még fagyottan betehetőek. Mikrosütőben olvasztva ezzel szemben a kenyér megkeményedik, rágóssá válik. Egy hónapos fagyasztás alatt a vitaminveszteség a kenyérben minimális.

Miért tartalmaz a legtöbb kenyeretek fehér lisztet, ez nem egészségtelen?

A kizárólag teljes kiőrlésű búzalisztből készült kenyér gyakran tömör és tésztaszerű lesz, az ilyen állagú kenyeret nem mindenki szereti. A teljes kiőrlésű rozsliszt is hasonló, így a mi ízletes rozskenyerünk is sokaknak túl kemény falat (különösen Magyarországon, történelmi okokból), bár belülről puhább, mint amilyennek kívülről érződik. A fehér búzalisztben ugyanakkor sok a sikér (glutén), ami a tésztát rugalmassá, puhává és levegőssé teszi.

A különböző fajta lisztek keverékéből sütött kenyérben is megtalálhatóak az egészséges tápanyagok éppúgy, mint az ízét és szerkezetét biztosító elemek.Ezek a fehér kenyérhez szokott embereket is fokozatosan hozzászoktathatják az egészségesebb étrendhez. De a teljes kiőrlésű kenyerek kedvelői is nyugodtan ehetik vegyes kenyereinket, mert mindegyik bőségesen tartalmaz rostokat és tápanyagokat. Adalékanyagok nélkül készült kenyereink kiválóak a növésben lévő gyermekek számára is.